Menu
Follow @Klimaatzuster

Klimaatmars Arnhem

Van 20-27 september vond de grootste klimaatdemonstratie ooit plaats: de Global Climate Strike. Wereldwijd hebben meer dan 7 miljoen mensen hun werk neergelegd en gingen de straat op om de verdere ontregeling van het klimaat en het vernielen van ecosystemen een halt toe te roepen. Zoals Greta Thunberg 23 september jl. op de VN top zegt: tot hier en niet verder.

Vrijdag 20 september 2019 gingen maar liefst vier miljoen mensen de straat op. Vrijdag 27 september staakte Nederland. In Den Haag én in Arnhem! Op initiatief van Museum Arnhem. Het museum vroeg mij de Arnhemse klimaatmars te leiden. 

Programma:

14:00 – 15:00: Workshop banners maken op het plein voor De Kerk met hulp van Loesje en vormgever Dana Dijkgraaf. Bezoek deze middag gratis de tentoonstelling Stormy Weather over klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid.

15:00 – 15:45: Aftrap klimaatmars met speech Klimaatzuster. Mars door binnenstad Arnhem onder leiding van Klimaatzuster. De Klimaatmars eindigt met een inspirerende speech van Jan van de Venis, juridisch adviseur voor talloze internationale organisaties, ngo’s en overheden op het gebied van mensenrechten en milieu en waarnemend Ombudspersoon Toekomstige Generaties.

Startlocatie: De Kerk, Sint Walburgisplein 1 in Arnhem

Het is 30 jaar geleden dat de eerste VN klimaattop in Nederland plaatsvond. Sindsdien is de broeikasgasuitstoot verdubbeld. De kans op gevaarlijke tippingpoints die de opwarming op hol doen slaan wordt met de dag groter. Het is genoeg. Hier trekken wij de lijn en eisen we daadkracht, om het pad van verspilling, van duurzaam praten en fossiel doen, van het sprookje van oneindige groei op een eindige planeet, te verlaten en werk te maken van een maatschappij die wél binnen de grenzen van de Aarde past. 

 

De Arnhemse klimaatmars in de pers:

  • https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2425614/Klimaatmars-door-binnenstad-Arnhem-druk-bezocht (+ video)
  • https://www.gelderlander.nl/arnhem/ruim-400-mensen-lopen-klimaatmars-door-arnhems-centrum~a4e7ea86/ (+ video)
  • https://www.rtv-arnhem.nl/museum-organiseert-klimaatstaking/content/item?1143828 (voorpagina)
  • https://www.arnhemsekoerier.nl/nieuws/algemeen/826942/ruim-700-mensen-op-de-been-voor-klimaatmars-arnhem- (voorpagina)
Naar boven