Menu
Follow @Klimaatzuster

Warmetruiendag

Verwarm jezelf, niet de wereld; onder dit motto doen elk jaar weer honderdduizenden Nederlanders mee met Warmetruiendag. Warmetruiendag is het Nederlandse zusje van de Belgische Dikke-truiendag en wordt elk jaar rond de verjaardag van het klimaatverdrag van Kyoto georganiseerd. In 2019 registreerden 217.000 mensen zich als actieve deelnemer. Warmetruiendag vraagt aandacht voor het grote belang van energiebesparing als oplossing voor het klimaatprobleem: wereldwijd kunnen we maar liefst 70% energie besparen als we alle kennis en technieken die we nu in huis hebben, toepassen. De uitvoering van klimaatakkoorden start bij onszelf, thuis, op school en op het werk. Samen hebben we impact, de oplossingen staan voor onze neus en door samen een klimaatstatement te maken tackle je het gevoel van machteloosheid

Ik was enkele jaren projectleider en zette in 2012 de Warm Sweaterday Design Competition op, een ontwerpwedstrijd voor studenten Fashion en Design. De opdracht: maak een duurzame statement-trui die het belang van thermoregulatie voor energiebesparing en het klimaatprobleem onderstreept.

Sinds 2008 denk ik mee met de campagnestrategie.

Sinds 2015 ontwikkelde ik samen met Carolien Evers producties voor Warmetruiendag: zoals De Trui Van 2015 en De Trui Van 2016 met samenwerking van het Textielmuseum in Tilburg en de Kunsthal Rotterdam: een gratis toolkit om zelf een super warme duurzame trui te breien. Een groot succes. De filmpjes op YouTube worden duizenden keren geraadpleegd.

In 2017 reisden we door heel Nederland op zoek naar de Lievelingstrui van Nederland. Wat maakt een trui een lievelingstrui en wanneer draag je deze. We interviewden modeontwerpers, BN-ers, kunstenaars, breiers, een oud-minister, thermofysiologen en mensen op straat. De uitkomst van het onderzoek was dat lievelingstruien doordeweeks in de kast blijven liggen omdat het op school en op het werk te warm is voor een warme trui.

In 2018 maakte ik een portretserie, met daarin interviews met Ed Nijpels, Renske de Greef, professor Linda Steg, dr. Mandy de Wilde, Evelien Verkerk, Babette Porcelijn, Larence Cheuk en dr. Lenneke Kuijer. En we gingen dit jaar ook weer de straat op, om mensen te fotograferen in de "duo-trui", een grote vintage trui waar je met gemak met z'n tweeën of drieeën in kan om te onderstrepen dat klimaatactie vooral samen moet gebeuren. 
 
Warmetruiendag is de grootste klimaatactie van Nederland, en genereeert elk jaar zeer veel mediaandacht (o.a. landelijke en regionale dagbladen, Jeugdjournaal, NOS), is elk jaar de hele dag trending topic op Twitter, en bereikt een zeer breed publiek. 
 
De eerstvolgende Warmetruiendag is vrijdag 7 februari 2020.
 
Naar boven