Menu
Follow @Klimaatzuster

Zonatlas

ZONNE-ENERGIE POTENTIE VAN ÉLK DAK IN NEDERLAND BEREKEND

 

In 2011 nam ik samen met Tetraeder GmbH en gemeente Arnhem het initiatief om een vertaalslag te maken van het "Solarpotenzial­kataster". In mei 2012 werd de eerste interactieve "Zonatlas" in Nederland in gebruik genomen. Samen met Klimaatverbond Nederland rolde ik de Zonatlas in Nederland uit. Binnen enkele maanden hadden 220 gemeenten de Zonatlas aangeschaft. Inmiddels kan iedereen via Zonatlas.nl de via een 3D simulatie berekende zonne-energiepotentie van élk dak in Nederland bekijken. Kijk of jouw dak geschikt is en welke daken in je buurt nog meer en ga samen aan de slag!

Samen met Klimaatverbond Nederland en Tetraeder GmbH en de Zonatlasgemeenten werkten we aan het optimaal inzetten van deze tool voor het versnellen van de energietransitie. Inmiddels is Zonatlas b.v. opgericht en hebben zij deze taak van Klimaatverbond overgenomen. Ik ontwikkel op dit moment samen met hen een Tien punten plan voor gemeenten om het gebruik van deze handige tool met onafhankelijke accurate en transparante informatie over de zonne-energiepotentie van elk dak in Nederland verder aan te jagen.

Alle Nederlandse daken zijn samen in staat om minimaal 50 miljard kWh zonne-energie op te wekken (64GWp geïnstalleerd vermogen). Om dit cijfer in perspectief te plaatsen: de verbruikte elektriciteit van alle particuliere huishoudens in Nederland bedroeg in 2013 23 miljard kWh (gebaseerd op cijfers uit het CBS rapport “Elektriciteit in Nederland” van februari 2015).  Anno 2018 zijn er iets meer dan 400.000 adressen met een zonne-energie installatie dus we zijn eigenlijk nog maar net begonnen. Aan de slag!

Zonatlas from Zonatlas on Vimeo.

Naar boven